Foto: Arhiva

OVA BILJKA PRAVA JE ČUVARICA ZDRAVLJE: Pogrešnom pripremom iz nje ‘tjeramo’ sve najbolje! Spasit će vam probavu i zaštititi od niza bolesti, samo joj više nemojte ovo raditi

Dok su svi zaluđeni keljem (ako do sad niste na to obratili pažnju, to je onaj misteriozni ‘kale’ koji u zadnje vrijeme svi trpaju u smoothieje ili žvaču onako sirovog), u drugi je plan nepravedno pala jedna druga, po mnogo čemu zdravija, a u Dalmaciji nezaobilazna biljka.

Blitva se s pravom smatra ‘čuvaricom zdravlja’, a ugledni nutricionist George Mateljan svrstava ju među najzdravije na svijetu.

Možda će vas iznenaditi da se smatra i jednom od najhranjivijih, jer premda jedna porcija ima tek 35 kalorija, zbog obilja vlakana dugo čuva sitost.

Razloga za češće jesti blitvu je bezbroj, a pokušat ćemo ih sažeti u najbitnije.

Vitamini koje blitva ima su:

Bogata je vitaminom C, B1, B2 i karotinom (provitamin A), vitaminom E, a ima i znatne količine vitamina K koji ima važnu ulogu u zgrušavanju krvi te održava zdravlje i čvrstoću kostiju.

Osim toga, obiluje magnezijem, željezom, kalijem, kalcijem i važnim mineralnim solima. Sadrži niz antioksidansa koji, kako se vjeruje, smanjuju izglede za nastanak kroničnih bolesti, ali i nekih vrsta raka.

Djeluje protuupalno, pomaže očuvanju dobre krvne slike i zdravlja srca te pomaže dijabetičarima. Uz sve navedeno, potiče probavu i mršavljenje. Treba li vas još nagovarati?

Koje su greške koje pravimo kada spremamo blitvu?

No, prije nego idući ‘mac’ ubacite u vrelu vodu, obratite pažnju na jednu grešku koju nas većina radi, a zbog koje dobar dio spomenutih vrijednih sastojaka bacamo iz slivnik. (Tekst se nastavlja ispod)

Ako zajedno kuhate peteljke i lišće, nemojte to više raditi. Peteljci treba duže vremena da se skuha nego lišću pa se na ovaj način lišće nepotrebno prekuhava.

Kako iskoristiti blitvu na pravi način?

Dok čistite blitvu odvojite peteljke pa ih ranije ubacite u lonac kipuće vode, vrlo brzo nakon krumpira. Kad je krumpir, ili peteljke, ne koristite li krumpir, skoro skuhan, ubacite i lišće.

Skuhat će se vrlo brzo, a bez prekuhavanja zadržat će puno više spomenutih vrijednih sastojaka koji dužim kuhanjem samo prelaze u vodu.

Svom ćete zdravlju još veću uslugu učiniti pojedete li blitvu sirovu, bilo u salati ili smoothieju.

Salatu dobro začinite, dodajte joj rukolu ili baby špinat, a u smoothie ubacite sastojke jakog okusa poput višanja i ne bojte se da će vam obrok biti neukusan.

NAPOMENA: Sve što se nalazi u ovom tekstu je samo u informativne svrhe, a ne u svrhu pružanja medicinskih savjeta. Trebali biste kontaktirati svog liječnika kako biste dobili savjet u vezi s bilo kojim posebnim zdravstvenim problemom, stanjem ili prirodnim receptom.

Pogledajte takodje:

Ova biljka je napravila TOTALNI PREOKRET U NARODNOJ MEDICINI: Travari tvrde da je pravi FENOMEN!

Cikorija je zeljasta biljka koja ima brojne zdravstvene prednosti. Ona ublažava probavne probleme, sprječava žgaravicu, …