Foto: Arhiva

OVO JE 6 SIGURNIH SIMPTOMA PRITAJENE PNEUMONIJE: Znaci da se infekcija proširila na pluća!

Većina prehlada i respiratornih infekcija prolazi brzo i lako, ali nažalost, ponekad se infekcije gornjih disajnih puteva mogu razviti u upalu pluća. I, što je posebno opasno, u nekim slučajevima nije tako lako odmah prepoznati da se radi o pneumoniji.

Evo šest glavnih znakova upale pluća koji će vam pomoći da što prije prepoznate bolest i preduzmete mjere.

Ubrzan puls

Prva stvar koja bi trebalo da vas upozori jeste ubrzan rad srca. Izmerite puls i ako je veći od 100 otkucaja u minuti u stanju mirovanja, obratite se ljekaru – možda imate upalu pluća.

Bol u grudima

Ako se infekcija proširi na pluća, mogu se razviti bolovi u grudima. Najvjerovatnije osjećate nelagodu, pa čak i bol tokom napada kašlja, ali ako bol ne nestane nakon napada, odmah potražite ljekarsku pomoć. Možda se infekcija širi na pluća!

Produktivni, iscrpljujući kašalj

Produktivni kašalj je prilično dobar, jer pomaže tijelu da se riješi sluzi. Ali ako je kašalj stalno vlažan, ali ne donosi osjećaj olakšanja (bar na kratko), morate što prijje da posetite lekara – iscrpljujući kašalj može biti simptom upale pluća. (Tekst se nastavlja ispod)

Tragovi krvi

Ako je šlajm koji izađe sa kašljem obojen krvlju ili ima zarđalu nijansu, to je znak da je infekcija ušla u pluća. Hitno potražite doktora – ovo je vrlo ozbiljan znak.

Osećaj hladnoće

Jeza i visoka temperatura su najsigurniji znaci upale pluća. Nemojte to zanemariti – odmah se obratite ljekaru.

Otežano disanje

Teškoća ili plitko disanje je još jedan simptom upale pluća koji ne smijete ignorisati. Po pravilu se pojavljuje kada se infekcija već proširila prilično duboko u pluća i potrebna je hitna pomoć. U suprotnom, u krv neće dolaziti dovoljno kiseonika i može doći do vrtoglavice, pa čak i gubitka svesti.

NAPOMENA: Sve što se nalazi u ovom tekstu je samo u informativne svrhe, a ne u svrhu pružanja medicinskih savjeta. Trebali biste kontaktirati svog liječnika kako biste dobili savjet u vezi s bilo kojim posebnim zdravstvenim problemom, stanjem ili prirodnim receptom.

Pogledajte takodje:

OVE 4 NAVIKE SU KLJUČNE: Onkolog Mark Piterson – Ovako ćete tijelo zaštititi od najteže bolesti

Kako izbjeći bolest i biti uvijek zdrav? Pitanje na koje je toliko puta pokušano da …