Foto: Arhiva

MALO KO JE LJUBITELJ OVE ZDRAVE NAMIRNICE, A SADA JE NAJVAŽNIJE DA JEDETE! Kada vidite koliko je ljekovita – uzimaćete je stalno!

Vitamin C je ključni nutrijent posebno u sezoni respiratornih infekcija, jer najdjelotvornije štiti od virusa.

Kada spomenemo ovaj vitamin, odmah pomislimo na limun i citruse, a od davnina je poznato da svježa paprika ima značajno više ovog hranljivog sastojka od pomenutog voća.

Šta je to prokelj?

Ono što malo ko zna, jeste i da je prokelj namirnica koju većina nas izbjegava i koja se rijetko nalazi na domaćim trpezama, zapravo prava mala riznica vitamina C.

Vitamini koji se nalaze u prokelju su:

Primjera radi, šoljica isjeckanog, sirovog prokelja sadrži oko 81 mg vitamina C, odnosno u 88 g se nalazi 125 g preporučene dnevne doze vitamina C!

U istoj količini ovog povrća nalazi se duplo veća od preporučene dnevne doze vitamina K, nutrijenta koji je važan za zdravlje kostiju i pravilno zgrušavanje krvi.

Osim toga, u prokelju se nalazi jedna veoma važna esencijalna aminokiselina – triptofan.

Šta uzrokuje triptofan?

Ona uzrokuje lučenje serotonina, čuvenog “hormona sreće”. I to je jedan od važnih razloga zbog čega je ovo povrće veoma potrebno organizmu. Da je to zaista istina, svjedoči i jedna holandska studija. (Tekst se nastavlja ispod)

“Bipolarni i pacijenti sa maničnim poremećajem imaju nešto zajedničko, a to je značajno nizak nivo ove aminokiseline”, stoji u toj studiji.

Kako nam prokelj pomaže?

Prokelj je bogat glukozinolatima koji mogu da “očiste” tijelo od patogena koji izazivaju rak.

Tu važnu ulogu imaju antioksidansi vitamin A, C i E koji doprinose borbi protiv kancera.

U ovom povrću nalase se i omega 3 kiseline, a naučno je dokazano da postoji veza između deficita ovih kiselina i rizika od pojave raka.

Za šta je dobar prokelj?

Takođe, brojne studije su potvrdile da je prokelj veoma efikasan u popravci oštećenja na DNK, koja jako pogoduju razvoju kancera.

Ako iste sigurni kako da pripremite ovu namirnicu, mi vam predlažemo ovaj gurmanski prilog.

NAPOMENA: Sve što se nalazi u ovom tekstu je samo u informativne svrhe, a ne u svrhu pružanja medicinskih savjeta. Trebali biste kontaktirati svog liječnika kako biste dobili savjet u vezi s bilo kojim posebnim zdravstvenim problemom, stanjem ili prirodnim receptom.

Pogledajte takodje:

Ovo je TAJNA da SPAVATE bolje, SAGORITE masti i budete svježi i puni ENERGIJE svaki dan!

Pčele prave med od nektara, pomoću cijevi u obliku jezika izdvojaju nektar i čuvaju ga …

error: