Foto: Arhiva

NAUČNO DOKAZANO: Ovaj sok je najbolji za zdravlje ljudskog mozga

Profesori sa Novog Zelanda su proveli istraživanje koje je pokazalo da konzumiranje soka od crnih ribizli značajno poboljšava zdravlje ljudskog mozga i omogućava mu da se bori protiv raznih bolesti, prenosi Anadolu Agency (AA).

U studiji objavljenoj u naučnom časopisu “Journal of Functional Foods” navodi se da sok od crnih ribizli stimuliše funkcije mozga.

Naučnici su tokom tri sedmice pratili 36 osoba starosne dobi između 18 i 35 godina čiji je zadatak bio da jednom sedmično popiju čašu od 140 mililitara soka od crnih ribizli prije nego što se podvrgnu seriji testova. (Tekst se nastavlja ispod)

Veoma brz i pozitivan uticaj na ljudski mozak

Rezultati studije su pokazali da je glavni razlog koji stimuliše funkcije mozga antocijan, prirodni pigment koji se nalazi u crnim ribizlama i ostalom bobičastom voću.

Pokazalo se da je konzumiranje soka od crnih ribizli imalo je jako pozitivne efekte na kognitivne sposobnosti učesnika, i to samo sat nakon apsorpcije. Istraživanje su proveli profesori i naučnici sa Instituta za istraživanje biljaka i hrane na Novom Zelandu i britanskog Univerziteta u Northumbriji.

NAPOMENA: Sve što se nalazi u ovom tekstu je samo u informativne svrhe, a ne u svrhu pružanja medicinskih savjeta. Trebali biste kontaktirati svog liječnika kako biste dobili savjet u vezi s bilo kojim posebnim zdravstvenim problemom, stanjem ili prirodnim receptom.

Pogledajte takodje:

Ova biljka je napravila TOTALNI PREOKRET U NARODNOJ MEDICINI: Travari tvrde da je pravi FENOMEN!

Cikorija je zeljasta biljka koja ima brojne zdravstvene prednosti. Ona ublažava probavne probleme, sprječava žgaravicu, …