Foto: Arhiva

DRENJINE SU LIJEK OD DAVNINA: U narodu se kaže “zdrav kao dren”, i to nije bez razloga, pogledajte zašto je dren toliko zdrav

Dren (Cornus mas L.)je nisko drvo ,grm visok od 5 do 8 metara.Ima sivkaste ili zelenkaste dlakave grane.Cvetovi mu se javljaju rano vec u martu.

Na nasem terenu od davnina su mu pripisivana “magicna”svojstva,te su ga nasi preci obavezno sadili upravo da donese zdravlje i dugovecnost celoj porodici. Samo drvo bi koristili za pravljenje raznih alata i predmeta,a drenjine kao lek i za ishranu.

Drenjine sazrevaju od 7 do 10 meseca(jun-oktobar),dosta zavisi od nadmorske visine i klime.
Imaju skoro dvostruko vise Vitamina C od pomorandzi,sadrze pektin,tanin,organske i glikosalne kiseline,sluz i secer.

Za lecenje zeluca i creva upravo deluju tanini i pektini,te se drenjine kao lek koriste protiv proliva i drugih organa za varenje

Primjena čaja od drenjina:

Caj od drenjina se priprema od plodova ali i od kore.
Njihova primena je za lecenje malokrvnosti,bolesti grla,boginja,za lecenje hemoroida,dijareje,secerne bolesti,za zaceljivanje rana,bolesti bubrega. (Tekst se nastavlja ispod)

Uvazeni ruski naučnici su utvrdili da drenjine imaju i antimikrobiolosko dejstvo. Njihovo ulje iz semenki i “meso”” obnavljaju epidermalno tkivo(unutrasnje i spoljasnje)

Koristan na razne načine

Pored lekovitosti presnih plodova i slatko od drena,sok i dzem su takodje veoma lekoviti.
Na mediteranu se drenjine konzervisu poput maslina. Vazno je reci da su drenjine bezglutenska hrana.
Od njih se priprema raznovrsna hrana,kolaci,zele-i. U Italiji i Francujskoj na plantazama se gaje za vrhunska vina.

U nasim krajevima je najpoznatija cuvena rakija “drenovaca” izuzetno aromaticna,belo-crvene prepoznatljive boje.

Dren ima zenske i muske cvetove koji se uzajamno oprasuju i pogodan je za gajenje u bastama i na plantazama,cak i “divlje” stablo mozete da izvadite kao sadnicu i da ga presadite u vasu bastu bez kalemljenja. Nas je savet da uvek uzinate vise sadnica.Poznato je preko 50 vrsta drena.
Drugi nazivi za dren su: drenak, drenka, drenic, bila svibovina, drin, drinovina, drenj…

NAPOMENA: Sve što se nalazi u ovom tekstu je samo u informativne svrhe, a ne u svrhu pružanja medicinskih savjeta. Trebali biste kontaktirati svog liječnika kako biste dobili savjet u vezi s bilo kojim posebnim zdravstvenim problemom, stanjem ili prirodnim receptom.

Izvor: prirodnolecenjebiljem.blogspot.com

Pogledajte takodje:

Ova biljka je napravila TOTALNI PREOKRET U NARODNOJ MEDICINI: Travari tvrde da je pravi FENOMEN!

Cikorija je zeljasta biljka koja ima brojne zdravstvene prednosti. Ona ublažava probavne probleme, sprječava žgaravicu, …