Foto: Shutterstock

KAD PREĐE 30 GODINA: Svaka žena treba da jede ove SJEMENKE, a evo i zašto!

Čia sjemenke su sinonim za zdravu ishranu. Pored toga što ih možete dodavati jelima i salatama, čia sjeme se dodaje i raznim receptima za smuti, ovsene kaše, a od njega se pravi i puding.

Zahvaljujući nutrijentima, čia sjemenke su dobile epitet supernamirnice iz više razloga:

Bogate nutrijentima

Danas, znamo da dvije kašike čia sjemenki sadrže 138 kalorija, 4,7 grama proteina, 9,8 grama vlakana, 14% dnevne potrebe za kalcijumom, 12% dnevne potrebe za gvožđe, a uz to sadrže i magnezijum, fosfor, cink, omega 3 masne kiseline kao i vitamine grupe B.

Antioksidanti

Ove sjemenke su odličan izvor antioksidanata koji neutrališu slobodne radikale te čuvaju naš imuni sistem. Antioksidanti u čia sjemenkama posebno povoljno djeluju na srce i jetru, regulišu krvni pritisak i imaju antikancerogena svojstva.

Zdravlje kostiju

Ove sjemenke sadrže i brojne nutrijente koji održavaju kosti jakim i zdravim, a to su, između ostalih, kalcijum, fosfor i magnezijum.

Lako se uključuju u ishranu

Budući da je ukus gotovo neprimijetan, ove sjemenke vrlo lako možete dodati bilo kom jelu, počev od variva, preko smutija i kolača. Mogu se jesti i sirove ili potopljene u vodu ili jogurt. Budući da ispuštaju sluz koja zgušnjava, čia sjemenke su i odlične u pripremi zdravih sladoleda i pudinga.

NAPOMENA: Sve što se nalazi u ovom tekstu je samo u informativne svrhe, a ne u svrhu pružanja medicinskih savjeta. Trebali biste kontaktirati svog liječnika kako biste dobili savjet u vezi s bilo kojim posebnim zdravstvenim problemom, stanjem ili prirodnim receptom.

Izvor: stil.kurir.rs

Pogledajte takodje:

Ova biljka je napravila TOTALNI PREOKRET U NARODNOJ MEDICINI: Travari tvrde da je pravi FENOMEN!

Cikorija je zeljasta biljka koja ima brojne zdravstvene prednosti. Ona ublažava probavne probleme, sprječava žgaravicu, …