Foto: Arhiva

KOŠTICA KAJSIJE JE NAJZDRAVIJA SJEMENKA U PRIRODI: Prepune su najredjeg vitamina koji JAČA CIJELO TIJELO

Smatra se da je seme kajsije jedan od najmoćnijih lekova koje se mogu naći u prirodi. A sve zbog toga što sadrži vitamin B17.

Šta je vitamin B17

Vitamin B17 (laetril, amygdalin) je prirodni sastojak, koji se nalazi u mnogim namirnicama. Amygdalin je prvi put otkriven 1830. u gorkom bademu.

Vitamin B17 u većim količinama možete pronaći u:

Divljim kupinama; trešnjama; ribizlama; košticama jabuke, kruške i šljive; košticama kajsije, breskve i nektarine; bobu, mung dalugorkim bademima; indijskom oraščiću; australijskom orahu (macadamia).

U nešto manjim količinama ima ga u…

Grožđicama; dudinjama; jagodima; semenkama lana; prosu, ječmu, heljdi; crvenom pasulju, mahunama…

Ipak, najveća koncentracija vitamina B17 je u koštici kajsije.

Kako koristiti vitamin B17

Za preventivu od mnogih teških bolesti, dovoljno je redovno jesti hranu bogatu vitaminom B17. Na primer, ako pojedete dnevno tri jabuke s košticama, opskrbićete organizam dovoljnom količinom B17 za dnevne potrebe.

Što se konzumiranja semenki kajsije tiče, zdrav razum nalaže da se odjednom ne pojede više nego što bismo pojeli svežih kajsija.

Dakle, kad pojedete kajsiju, razbijete košticu pa sažvaćite i bademasto jezgro. Uopšteno, preporučuje se konzumiranje 5-7 semenki kajsije dnevno.

Priprema i konzumiranje koštica

Koštice kajsije je potrebno sušiti na suncu 2 – 3 dana, a zatim ih istucati i izvaditi unutrašnjost. Zdravim osobama se preporučuje konzumiranje 5 – 7 koštica na dan. Ukoliko pretjerate s količinom može se javiti glavobolja i vrtoglavica i zbog toga morate biti pažljivi.

Također, vodite računa da koštice nikada ne konzumirate na prazan stomak. Najbolje ih je konzumirati neposredno prije ili poslije obroka.

NAPOMENA: Sve što se nalazi u ovom tekstu je samo u informativne svrhe, a ne u svrhu pružanja medicinskih savjeta. Trebali biste kontaktirati svog liječnika kako biste dobili savjet u vezi s bilo kojim posebnim zdravstvenim problemom, stanjem ili prirodnim receptom.

Izvor: stil.kurir.rs

Pogledajte takodje:

Ova biljka je napravila TOTALNI PREOKRET U NARODNOJ MEDICINI: Travari tvrde da je pravi FENOMEN!

Cikorija je zeljasta biljka koja ima brojne zdravstvene prednosti. Ona ublažava probavne probleme, sprječava žgaravicu, …