Foto: Arhiva

Evo kako otkliještiti živac: Ovo su dvije jednostavne vježbe da se oslobodite bola kod išijasa

Kada međupršljenski disk vrši pritisak na nerv, dolazi do bola koji se pruža niz nogu. Ovo stanje je u poznato kao išijas.

Bol kod išijasa je jak, neprekidan, u vidu pečenja, sa utrnulošću noge, što otežava pokrete. Najčešće se bol širi u jednu nogu, duž natkoljenice ispod koljena u list ili/i u stopalo.

Bol se pojačava noću, poslije dužeg stajanja, sjedenja, kijanja, kašljanja i naprezanja. Iako postoji niz tradicionalnih lijekova koje propisuje doktor, nije s goreg probati i prirodnim metodama.

VJEŽBA 1:

Lezite na ravnu površinu, savijte nogu u kojoj osjećate bol i lagano je povucite prema ramenu. Kada osjetite istezanje, pokušajte zadržati nogu u takvom položaju 30 sekundi. Ispravite nogu, odmorite se malo. Ovu vježbu uradite još dva puta.

VJEŽBA 2:

Opet, u ležećem položaju, savijte noge u koljenima i polako ih povucite prema grudima, ne odvajajući zadnjicu od poda. Prekrstite noge i uhvativši rukama zdravu nogu, povucite je.

Zadržite noge u ovakvom položaju još 30 sekundi, pustite ih, i vratite se u prvobitni položaj. Ovu vježbu, takođe radite, dva puta.

NAPOMENA: Sve što se nalazi u ovom tekstu je samo u informativne svrhe, a ne u svrhu pružanja medicinskih savjeta. Trebali biste kontaktirati svog liječnika kako biste dobili savjet u vezi s bilo kojim posebnim zdravstvenim problemom, stanjem ili prirodnim receptom.

Pogledajte takodje:

PRITISNITE OVU TAČKU NA DLANU JEDNU MINUTU I POGLEDAJTE ŠTA SE DEŠAVA VAŠEM TIJELU: Bit ćete nam zahvalni!

Refleksologija i akupresura su odličan način da pruže diskretno olakšanje za razne boli . Akupresura …

error: