Foto: Arhiva

DOMAĆI SOK OD MALINA: Bogat vitaminima i još bogatiji ukusom

U malinama najviše uživamo zbog jedinstvenog ukusa, no to je tek delić onoga što dobijamo u ovom lekovitom voću.

Sadrži vitamin C

Među antioksidansima u malini je i vitamin C – 100 grama plodova malina sadrži čak 44% preporučene dnevne količine vitamina C. U malini se nalaze i vitamini B grupe, te vitamini E i K. 3. Malina je dobar izvor kalijuma, a sadrži i gotovo sve ostale minerale, npr. magnezijum, mangan, bakar.

Čisti krvne sudove

Osim što je niskokalorična (100 g svežeg ploda maline ima otprilike 52 kalorije), malina obiluje vlaknima – odlična kombinacija za dobru probavu i zdravo srce. Naime, vlakna su nužna za pravilnu funkciju creva i “pročišćavanje” krvnih sudova.

Pored ovih postoji još mali milion blagodati koje dan daju maline. Jedan od najboljih načina kako da ih iskoristite jeste sigurno sok, a evo kako da ga pripremite.

Sastojci

  • 7 kilograma malina
  • 2.5 kilograma šećera

Priprema:

Maline oprati, dobro izgnječiti i iscediti. Na litar soka dodati 300 g šećera i mešati dok se ne istopi. Sipati u flaše sa metalnim zatvaračem.

Može se sipati i u plastične flaše i staviti u zamrzivač. Staklene flaše staviti u rernu, uključiti rernu na 90 stepeni na 90 minuta i uključiti oba grejača (gornji i donji).

NAPOMENA: Sve što se nalazi u ovom tekstu je samo u informativne svrhe, a ne u svrhu pružanja medicinskih savjeta. Trebali biste kontaktirati svog liječnika kako biste dobili savjet u vezi s bilo kojim posebnim zdravstvenim problemom, stanjem ili prirodnim receptom.

Izvor: stil.kurir.rs

Pogledajte takodje:

OVA MJEŠAVINA JE ČUDO IZ PRIRODE! Popravlja pamćenje, topi masne naslage, poboljšava vid i čisti jetru

Jedan od najmoćnijih lijekova ne samo da će vam popraviti pamćenje za nevjerovtanih 80 posto, …